De vader en oom van Henk-Jan en Johan draaiden in de jaren zeventig nog elke dag mee in de productie. Anno 2019 is Bakker van Maanen de grootste ambachtelijke bakkerij van Nederland met 850 medewerkers. En toch is er nog steeds het familiegevoel.

Opgericht

1907

Medewerkers

850

4e generatie


Omzet

€ 27 mln (2018)

Hoofdkantoor

Rijnsburg

“Winkel en brood als bindmiddel”

Johan van Maanen: eigenaar Bakker van Maanen en eigenaar & bestuurder bij gefeliciTAART.

“Wat wij echt belangrijk vinden, is ondernemerschap en binding met de lokale gemeenschap. De winkel en brood als bindmiddel.

Ik denk dat veel mensen gewoon graag bij ons werken. Als ik met oud-medewerkers spreek, hoor ik trots. We zien ook best vaak dat als mensen vertrokken zijn, ze na een tijdje weer terugkomen. Dan blijkt het gras elders niet altijd groener. Dat komt dan denk ik toch door de combinatie van professionaliteit en familiegevoel.”

Prof. dr. Pursey Heugens (45) is hoogleraar Organisatiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is verbonden aan het Erasmus Centre for Family Business dat sinds 2013 onderzoek doet naar familiebedrijven.

PROF. DR. PURSEY HEUGENS

Meer flexibiliteit en duurzaamheid; dat werkt!

Familiebedrijven zijn vaak loyale werkgevers. Gedwongen ontslagen en stakingen komen er relatief weinig voor, werknemers stappen niet zo snel over naar een ander bedrijf. Maar past die houding nog wel bij deze tijd? Meer aandacht voor flexibiliteit en duurzaamheid helpt familiebedrijven verder, zegt hoogleraar Pursey Heugens.

Lees ons verhaal en 5 andere inspirerende cases in het Familiebedrijvenboek ‘Mensenwerk’

Zes grote Nederlandse familiebedrijven vertellen in dit boek over hun onderneming en hoe zij, elk op hun eigen unieke manier, het werkgeverschap uitvoeren. Benieuwd naar hun verhalen en de gedetailleerde resultaten van het onderzoek naar winnend werkgeverschap van familiebedrijven? Vraag dan het boek aan via onderstaande button.

Deel deze pagina via