Alle 130 werknemers krijgen met de feestdagen een handgeschreven kaart van Mireille Berghof. Het is tekenend voor de familiaire sfeer bij zowel koffiebrander Blanche Dael en de koffiezaken van Coffeelovers, de bedrijven van de familie Berghof. “Dat moet zo blijven. Maar soms zouden we iets afstandelijker mogen zijn.”

Opgericht

1878


Medewerkers

130


4e generatieOmzet

circa € 9 mln (2018)


Vestigingen

Maastricht (branderij en winkel)

Maastricht, Eindhoven, Nijmegen, Roermond (koffiehuizen)

“Als ik iemand moet corrigeren, doe ik dat zelf, en niet de teamleider”

Mireille Berghof: “De deur staat altijd open. Ik ben veel aanwezig in de verschillende vestigingen. Als het druk is bij de afwas spring ik even bij. Ik spreek de mensen direct aan. Als ik iemand moet corrigeren, doe ik dat zelf; dat ga ik niet door de teamleider laten doen. Aan de andere kant kunnen medewerkers ook altijd bij ons terecht. En als ze iets vragen, doen we er iets mee. Want als je dat niet doet, melden ze zich de volgende keer niet meer. Je wilt dat mensen het naar hun zin hebben. Je bent toch 38 of 40 uur op het werk. En voor het bedrijf is het ook beter.”

“We houden er tegenwoordig rekening mee dat elke functie een houdbaarheidsdatum heeft”

Albert Berghof (eigenaar): “Ik geloof dat we echt wel goed weten wat er onder het personeel leeft. We houden geen enquêtes om daarachter te komen. We houden er tegenwoordig rekening mee dat elke functie een houdbaarheidsdatum heeft en daarom bouwen we na drie jaar een evaluatiemoment in. Dat is het moment om te kijken of we doorgaan en of iemand een stap kan en wil maken. We doen ook steeds meer met assessments met mensen die al een tijd bij ons werken. Gewoon om te kijken wat zit er verder nog in. We zijn ook wat zakelijker geworden en zeggen iets eerder: het functioneert niet, we houden ermee op.”


Prof. dr. Pursey Heugens (45) is hoogleraar Organisatiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is verbonden aan het Erasmus Centre for Family Business dat sinds 2013 onderzoek doet naar familiebedrijven.

PROF. DR. PURSEY HEUGENS

Meer flexibiliteit en duurzaamheid; dat werkt!

Familiebedrijven zijn vaak loyale werkgevers. Gedwongen ontslagen en stakingen komen er relatief weinig voor, werknemers stappen niet zo snel over naar een ander bedrijf. Maar past die houding nog wel bij deze tijd? Meer aandacht voor flexibiliteit en duurzaamheid helpt familiebedrijven verder, zegt hoogleraar Pursey Heugens.

Lees ons verhaal en 5 andere inspirerende cases in het Familiebedrijvenboek ‘Mensenwerk’

Zes grote Nederlandse familiebedrijven vertellen in dit boek over hun onderneming en hoe zij, elk op hun eigen unieke manier, invulling geven aan werkgeverschap. Benieuwd naar hun verhalen en de gedetailleerde resultaten van het onderzoek naar winnend werkgeverschap van familiebedrijven? Vraag dan het boek aan via onderstaande button.

Deel deze pagina via