ALEXANDER LEPPINK,

ROBERT VAN VIANEN EN

RICK VAN DIJK, BDO

‘Er mag meer
dan je denkt’

‘De overgang tussen winkel en web moet naadloos zijn’

Alexander Leppink: ‘Als ik kijk naar mijn specialisatie, de foodsector, dan gebeurt daar heel veel. Supermarkten werken met voorraadsystemen die zorgen dat er automatisch wordt aangevuld. Albert Heijn is met de bonuskaart al heel lang bezig met het vergaren van klantendata zodat ze zowel online als in de winkel een beeld van die klant hebben. En ook bij Jumbo zijn ze volop bezig met het optimaliseren van de omnichannel-ervaring.

De klant verwacht straks dat het boodschappenlijstje dat hij online maakt, ook in de winkel beschikbaar is. Die overgang moet echt naadloos zijn.’


Alexander Leppink is partner BDO en verantwoordelijk voor de landelijke BDO Outsourcing unit aan (food)retail ondernemingen. Hij is specialist op het gebied van innovatie, digitale transformatie en data-analytics.

‘Ik hoor veel te vaak: dat mag zeker niet van de AVG’

Robert van Vianen: ‘Ik ben de afgelopen maanden 90 procent van mijn tijd bezig geweest met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en dan hoor ik heel vaak ondernemers zeggen: "Dat mag zeker niet van de AVG?."

Maar er mag meer dan je denkt als je gegevens zorgvuldig gebruikt en indien nodig anonimiseert. Ik begin bij klanten vaak gewoon met een vraag: als je nu opnieuw zou kunnen beginnen, welke gegevens heb je dan nodig om je winkel optimaal aan te sturen?’


Robert van Vianen is Partner Advisory bij BDO. Hij is actief op het snijvlak van organisatiekunde, bedrijfseconomie en automatisering.

‘Nieuwe spelers maken handig gebruik van de keten’

Rick van Dijk: ‘Je ziet dat de nieuwe spelers handig gebruikmaken van alle losse componenten in de keten, waar de oude retailers nog heel traditioneel werken. Bij hen ligt vaak heel veel voor lange tijd vast. Ook de banden met serviceorganisaties zoals de payment providers waar ze dan weer niet altijd de juiste data van krijgen.

In China zie je ook veel nieuw ontwikkelingen in de keten. Kassasystemen die werken met gezichtsherkenning. Het zijn allemaal ontwikkelingen waarbij nieuwe spelers toetreden en oude overbodig worden.’


Rick van Dijk houdt zich als manager IT Audit & Security met name bezig met BDO's IT-audit en -adviesdienstverlening, in het bijzonder gericht op IT security.

Digitale Transformatie in de retailsector

Lees het hele verhaal van Alexander, Robert, Rick en andere inspirerende cases in onze speciale uitgave.

Meer weten over Digitale Transformatie?
Kijk dan op bdo.nl/digitaletransformatie

Liever doorpraten?
Neem dan contact op met

alexander.leppink@bdo.nl I 06 14 56 66 55
rick.van.dijk@bdo.nl I 06 30 21 50 24
robert.van.vianen@bdo.nl I 06 3007 9909