DE VERRASSENDE DATAHONGER VAN PAS REFORM, WERELDSPELER IN BROEDMACHINES

‘Broeden op

vruchtbare data’

Zelfs het uitbroeden van eieren gaat beter met data. Daarom zijn de broedmachines van wereldmarktleider Pas Reform uit Zeddam continu realtime verbonden met het hoofdkantoor.

Stop een partij bevruchte eieren in een broedmachine van Pas Reform en 21 dagen later heb je kuikens. Ze weten dat precies, want in het hoofdkantoor in Zeddam ontvangen en analyseren ze realtime data van duizenden broedmachines over de hele wereld. “Wij waren als een van de eerste bedrijven ter wereld met data bezig, en met systemen die je op afstand kunt uitlezen. Als er een storing is, weten we dat vaak sneller dan de broederij zelf”, zegt CEO Harm Langen.

Pas Reform uit Zeddam in de Achterhoek is een wereldspeler op de markt voor broedmachines. En dat met 150 medewerkers wereldwijd, waarvan 100 medewerkers in Nederland. Het bedrijf, dit jaar honderd jaar oud, is onderdeel van het beursgenoteerde Hydratec. Harm Langen is nu vier jaar de CEO en digitale transformatie is een van zijn speerpunten.


Autonome broedmeester

Eigen data stellen Pas Reform in staat om machines te ontwikkelen die zo efficiënt mogelijk eieren uitbroeden. Hoe meer data, hoe beter de broedmachines kunnen worden afgesteld voor verdere product- en procesoptimalisatie. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de dieren zo snel mogelijk vanuit de broedmachine naar de stal kunnen. Zo kunnen big data de klanten van Pas Reform helpen te voldoen aan wet- en regelgeving of aan de vraag uit de markt naar meer diervriendelijke producten.

En dat is slechts het begin; Langen wil graag nog veel meer weten. “Data van de broederij zelf, en van verderop in de keten. De leeftijd van de moederkip bijvoorbeeld, omdat die van invloed is op de kuikenkwaliteit. Maar ook de opbrengst van de door onze machines uitgebroede kuikens aan de slachtlijn. Nu heeft elke broederij nog een broedmeester die alle beslissingen neemt. Ons ultieme doel is de autonome broedmachine te ontwikkelen die het hele proces kan aansturen op basis van data.”


‘Het ultieme doel is de zelfsturende broedmachine’

Harm Langen

Broeden ‘as a service’

De pluimveesector heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld. De lokale kippenboer heeft plaatsgemaakt voor de multinational. “De tien grootste pluimveebedrijven ter wereld zijn goed voor 25 procent van de wereldmarkt voor kippenvlees. Zij hebben eigen moederdieren, broederijen, opfokbedrijven, voerfabrieken en slachterijen.” Schaalvergroting is overigens nog niet hetzelfde als innovatie. Langen: “Het is nog altijd een conservatieve sector.”

Dat laatste geldt ook voor het businessmodel van Pas Reform, vult CFO Berlinde Middelbrink aan. “De broederijen schaffen nog altijd zelf de broedmachines aan. Van lease of servitization (dienstverlening bij het product) is nog lang geen sprake.” Zij sluit niet uit dat er ooit een moment komt waarop de machines niet langer gekocht worden en Pas Reform overschakelt naar ‘BaaS’: broeden as a service, maar zover is het nog niet. “We zijn wel volop aan het experimenteren met nieuwe diensten. Het meest succesvol is eigenlijk het wekelijkse Skype-overleg dat we nu met sommige broederijen voeren vanuit ons kantoor in Zeddam. Dat heeft tot echte productieverbeteringen geleid. Kleine dingen soms. Denk aan het verhelpen van een storing waar wij niet van op de hoogte waren, omdat de broeder het probleem altijd zelf verhielp door bij wijze van spreken de machine even te resetten. Nu het ter sprake komt, kunnen we er een oplossing voor bedenken. En de ondernemers met wie we wekelijks skypen zijn ook eerder bereid om data te delen.”

‘Broeden as a Service? Nee, daar is de rest van de markt nog niet klaar voor’

Berlinde Middelbrink

Disruptief kweekvlees

De Nederlandse pluimveesector en machinebouwers zoals Pas Reform lopen volgens Langen voorop, ook als het gaat om de digitale transformatie in de sector. “Ik was laatst op een conferentie in Thailand en daar liepen 70 Nederlandse bedrijven rond. Wat dat betreft is het een kleine wereld waar wij nog echt wel de toon zetten.” Echte bedreigingen van buitenaf, bijvoorbeeld van toetreders uit andere markten, zijn er eigenlijk niet. Het is op dit moment nog niet zo dat de grote technologiebedrijven zich op de pluimveesector storten. Maar wat niet is, kan nog komen, weet ook Langen. “Een echte disruptie, die ook de kern van ons bedrijf zou kunnen raken, zou de doorbraak van kweekvlees zijn. Maar op dit moment is dat nog niet aan de hand. De vraag naar kip groeit nog vele malen sneller. We zijn dus nog niet bezig met het ontwikkelen van een kweekmachine. Maar het is wel iets waar je over moet nadenken, zeker als onze opdrachtgevers er ook mee gaan experimenteren.”


EXPERT EYES

Eefje de Vries

Partner Belastingadvies en lid van het BDO kernteam Innovatie

'Meer kip, minder verspilling'

‘Mooi hoe Pas Reform met data-analytics de groeiende vraag naar steeds meer kip kan combineren met dierenwelzijn en het tegengaan van verspilling. Zo nemen zij een deel van de verantwoordelijkheid van de sector op zich. Je ziet dat vaker in de sector: vernieuwing komt in veel gevallen vanuit de toeleveranciers. Wel is het van belang dat een partij als Pas Reform de data van individuele broederijen goed beschermt. Dan hoeven broederijen zich geen zorgen te maken om het feit dat een bedrijf als Pas Reform over zoveel data beschikt.' 

Meer weten over Digitale Transformatie?
Kijk dan op bdo.nl/digitaletransformatie

Liever doorpraten?
Neem dan contact op met
eefje.de.vries@bdo.nl