Datahonger

MICHIEL WIJNANS & ROBBERT VERVER

Voorzitters branchegroep Bouw & Vastgoed


De digitale wereld en de fysieke wereld raken steeds meer in elkaar vervlochten. Dat biedt in de bouw- en vastgoedsector enorme kansen.

Honderdduizenden nieuwe woningen zijn er nodig, miljoenen huishoudens gaan van het gas en in 2023 moet elk kantoor in Nederland een energielabel C hebben. Het zijn slechts drie voorbeelden van ontwikkelingen die de bouw- en vastgoedsector dwingen om de komende jaren razendsnel te innoveren, naast het enorme tekort aan personeel en materiaal.

Voor al die innovaties heb je nieuwe technologieën nodig, zoals prefab bouwen en 3D-printen, maar vooral ook veel meer kennis en informatie over de actuele staat van het vastgoed, het gebruik van gebouwen en veranderende woonwensen, kortom: big data.

Met name in de vastgoedsector zien we daarom een groeiende en niet te stillen datahonger. Want als je meer weet over hoe mensen een gebouw gebruiken, kun je stappen zetten op het gebied van energiebesparing. Ontwikkelingen op het gebied van het internet of things zullen de komende jaren steeds sneller gaan, denk aan sensoren die de aanwezigheid van mensen constateren of die aangeven dat een lift aan onderhoud toe is. Nog een vurige wens vanuit de vastgoedsector is meer informatie over de materialen die er in elk gebouw zijn verwerkt. Voor duurzaamheid en veiligheid uiteraard, maar ook voor circulair werken, zodat je bij sloop liefst álle materialen een goede nieuwe bestemming kunt geven.

‘Als je meer weet over hoe mensen een gebouw gebruiken, kun je stappen zetten’

Zover is het nog niet. Maar nu steeds meer bouwers, architecten, aannemers en onderaannemers gezamenlijk met het Bouw Informatie Model (BIM) in de cloud werken, is de volgende stap de vastgoedsector en de bouw digitaal aan elkaar te verbinden. De bereidheid is er. Op de bouwplaats van morgen vind je meer iPads dan hamers.


Michiel Wijnans en Robbert Verver

Voorzitters branchegroep Bouw & Vastgoed

Meer weten over Digitale Transformatie?

Kijk dan op bdo.nl/digitaletransformatie


Liever doorpraten?

Neem dan contact op met

michiel.wijnans@bdo.nl | 06 48 31 63 84

robbert.verver@bdo.nl | 06 53 97 22 02