WOUTER TRUFFINO

(Holland ConTech & PropTech)

‘Wat Amazon kan,

kunnen wij hier ook’

The edge: de ultieme smart building

‘De bouw lijkt soms wel eens de laatste sector die technologie lijkt te omarmen. In feite bouwen we niet zo heel veel anders dan de Romeinen. En waarom zouden ook veranderen? We hebben het weer druk, er wordt geld verdiend. Disruptie? Daar hebben we in Nederland nog geen last van.

Maar ze komen eraan, de Googles en de Amazons. Amazon kocht in februari 2018 een fabrikant van slimme deurbellen. Zo konden ze de deur op afstand openen om pakjes af te leveren als mensen niet thuis waren. Meer slimme homegadgets volgden en na een paar maanden kochten ze ineens een startup voor prefab-woningen.

In een paar maanden gingen ze van deurbel naar een complete casco woning. Die gaan niet stoppen en ze komen ook deze kant op.

Gelukkig doen die ontwikkelingen ook hier de wenkbrauwen fronsen. Een kopgroep van bedrijven is wel degelijk bezig met nieuwe technologieën. Dura Vermeer heeft onder andere Building Information Modeling (BIM) omarmd en Dijkstra Draisma heeft een fabriek vol robots die prefab-elementen maken.

In vastgoed wordt al wat langer geïnnoveerd, onder druk van de wetgever die hogere eisen stelt aan duurzaamheid van gebouwen. De banken dwingen taxateurs tot het digitaliseren van hun proces omdat ze de gegevens alleen nog maar digitaal aangeleverd willen zien.

Met zijn bedrijf EDGE Technologies heeft Coen van Oostrom met de kantoorgebouwen The Egde en EDGE Olympic laten zien dat het duurzame smart buildings kan neerzetten die wereldwijd als voorbeeld gelden; zijn bedrijf is zelfs een voorloper op wereldschaal.

Toegegeven: voorlopers zoals EDGE zijn een klein topje van een grote ijsberg. Maar ze laten zien dat als je in zee durft te gaan met jonge ondernemers, en aan de slag gaat met data en nieuwe technologie, dat je dan heel mooie dingen kunt doen. Wat Amazon kan, kunnen wij hier ook en zelfs beter!’


Wouter Truffino is eigenaar en oprichter van Holland ConTech & PropTech. Hij koppelt techbedrijven aan gevestigde partijen in bouw en vastgoed en helpt bedrijven met het bouwen van een innovatieve cultuur. Eerder werkte hij onder meer voor Grontmij en Antea.

Digitale Transformatie in de bouw & vastgoedsector

Lees de inspirerende cases in onze speciale uitgave

Meer weten over Digitale Transformatie?
Kijk dan op bdo.nl/digitaletransformatie

Liever doorpraten?
Neem dan contact op
michiel.wijnans@bdo.nl | 06 48 31 63 84
robbert.verver@bdo.nl | 06 53 97 22 02