Familiebedrijven doen net zo graag zaken in het buitenland als elk ander bedrijf. Toch zijn ze onderscheidend in de manier waarop ze het aanpakken, en daarmee hebben ze een voorsprong op anderen. ‘Vertrouwen’ is het toverwoord. En ook in het buitenland gaan familiebedrijven voor de lange termijn, zegt hoogleraar Pursey Heugens.

Prof. dr. Pursey Heugens (44)

is hoogleraar Organisatiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hij is verbonden aan het Erasmus Centre for Family Business dat sinds 2013 onderzoek doet naar familiebedrijven.

Millimeterwerk

op wereldschaal

Breman Machinery uit Genemuiden levert wereldwijd metalen onderdelen en machines voor de offshore, ruimtevaart en industrie. Vaak gigantisch groot en tonnen zwaar, maar wel op de honderdste millimeter nauwkeurig.

Opgericht: 1864

Medewerkers: 150

5e gereratie

Omzet: € 30-40 mln

Plaats: Genemuiden en IJmuiden

“Ons motto is niet voor niets extreme precision

Directeur Henk Breman: “We werken in gebieden – offshore, ruimtevaart – waar alles draait om veiligheid en reputatie. Dan moet het precies kloppen. Het helpt als je er blij klanten zélf, als directeur-grootaandeelhouder staat.Je laat zien dat je de verantwoordelijkheid neemt. We hebben laatst een grote Duitse klant binnengehaald, ook een familiebedrijf. Duitsers willen graag dat het pünktlich wordt geregeld. Dan merk je dat zij het fijn vinden om met de eindverantwoordelijke te praten en goede afspraken te maken. Het geeft hen de zekerheid dat ze vat op de zaak hebben – het ligt bij de juiste persoon, die staat voor zijn woord.”

“Het is niet alsof we hier koekjes bakken en die met duizenden tegelijk exporteren”

Hans Breman, directeur van de plaatwalserij: “Elk project is uniek. Van de ringen voor de Ariane-raket tot de naaf waar het nieuwe reuzenrad in New York om draait. Al maken we net zo lief het metalen plaatje voor de buurman. We halen nergens onze neus voor op. Werk is werk.”

“Breman is een echt familiebedrijf”

Harry Breman, tot voor kort algemeen directeur: “Er werken hier mensen uit families die hier al drie generaties aan het werk zijn. We zien ons personeel als familie. Het verloop is minimaal. Jubilea van 40 jaar zijn geen uitzondering.”

Lees ons verhaal en 5 andere inspirerende cases in het Familiebedrijvenboek ‘Grensverleggend’

Zes grote Nederlandse familiebedrijven vertellen in dit boek over hun onderneming en hoe zij, elk op hun eigen unieke manier, het buitenland veroveren. Benieuwd naar hun verhalen en de gedetailleerde resultaten van het onderzoek naar internationalisering van familiebedrijven? Vraag dan het boek aan via onderstaande button.

Deel deze pagina via