Digitaliseren, dat doe je met software. Maar welke?
HR-techkenner Mark van Assema geeft zijn beste tips.


Voor personeelszaken zijn talloze tools beschikbaar, weet Mark van Assema. Hij is oprichter van HRTech Review, een online community van professionals in en gebruikers van HR-technologie. ‘De tools worden steeds beter in de employee experience: gebruiksvriendelijker en goedkoper. Er is zelfs een HR-administratietool die niets kost.’ Volgens Van Assema kunnen ondernemers dan ook veel kosten besparen met de juiste tools. ‘Ik adviseer nu een organisatie die wekelijks 1.000 medewerkers inroostert. Daar zitten nu nog 15 medewerkers fulltime te plannen – dat kost de organisatie 1,5 procent van haar capaciteit. Heb je dus 40 medewerkers dan ben je al gauw 0,6 fte kwijt. Dan kan het een serieuze besparing zijn als je meer met zelfroostering gaat werken.’ Dit zijn tips voor mkb-ondernemers.


HANDIGE APPLICATIES VOOR UW PERSONEELSZAKEN

Als ondernemer met 50 of minder medewerkers kun je volgens Van Assema kiezen voor een alles-in-eentool. ‘Een greep daaruit: Daywize, Officient, Zoho, BCS, Oak en FourVision HR Plus. En die kosten vaak maar zo’n 10 euro per gebruiker per maand.’

Voor ondernemers die vaak personeel nodig hebben zijn er recruitmentsystemen: HROffice, Recruition, Skeeled, Recruitee, Recrout en Cats.

In het geval dat er een grote doorstroming is van medewerkers kun je vooral doorlooptijd besparen met digitale tools voor het opstellen en rechtsgeldig digitaal ondertekenen van contracten.

Voor het maken van roosters en het herplannen van arbeidskrachten bestaan veel tools, die vaak branchespecifiek zijn ingericht op de behoefte van horeca, cultuur, zorg of de fabriek.

Voor Agile HR-werk zijn er samenwerkingstools, zoals Trello, dat een gratis tool is. Trello heeft templates voor bijvoorbeeld onboarding-trajecten voor nieuwe medewerkers, maar maakt planning en communicatie ook efficiënter dan met e-mail en een agenda.

Medewerkers kunnen hun eigen ontwikkeling eenvoudig in de hand nemen met allerlei online trainingsplatformen waarop ze zelf kunnen leren. Voor een abonnementsprijs krijgen medewerkers toegang tot een oneindig leeraanbod, zoals met SkillsTown, Coursepath, LearnLinq, MyCademy en Studytube.

Voor wie aan de slag wil met datagedreven ondernemerschap kan voor hulp terecht bij het MKB Datalab van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in ’s‑Hertogenbosch.

Meer weten over
Digitale transformatie
en uw medewerkers?

Lees boeiende cases en verhalen
van onze HR-specialisten in deze special


image

Deel deze pagina via