WISSEL-
KOERSEN EENVOUDIG VASTZETTEN

Een termijncontract is maatwerk

Wie transacties buiten de eurozone sluit, loopt het risico dat schommelingen in de koers de winstmarge nadelig beïnvloeden. Niet nodig, want die risico’s zijn eenvoudig af te dekken.

Valutarisico

Een ondernemer die bedragen in vreemde valuta betaalt of ontvangt, loopt het risico dat zijn winstmarge verdampt als hij daartegen geen maatregelen neemt. Koopt u bijvoorbeeld goederen in Azië in, dan betaalt u die goederen waarschijnlijk in dollars of RMB, terwijl u in Nederland in euro’s betaalt. Omdat er vaak maanden kunnen zitten tussen het moment waarop u uw leverancier moet betalen en het moment waarop uw klant u betaalt, kunnen koersschommelingen uw bedrijfsresultaat sterk beïnvloeden.


Wel of niet speculeren?

De koersontwikkeling van vreemde valuta kan natuurlijk ook een gunstig effect hebben op de winstmarge. Speculeren is niet aan te raden; vaak beschikt een ondernemer over onvoldoende kennis om valutarisico’s in te kunnen schatten. Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld onverwacht voor de brexit stemde, schoot het Britse pond in één keer fors omlaag.


Soorten termijncontract

De oplossing is vrij eenvoudig: door een termijncontract af te sluiten kan een ondernemer een wisselkoers vastzetten. Zo’n ‘forward contract’ betekent dat er, ongeacht de schommelingen een vooraf vastgesteld bedrag wordt betaald of betaald moet worden. Termijncontracten kunnen tot wel vijf jaar vooruit worden afgesloten, in vrijwel alle valuta (tegen meestal een borgstelling). Grofweg zijn er twee soorten termijncontracten: window forward (voor als de datum van betaling of ontvangst moeilijk is vast te stellen) en fixed forward (als de exacte betalingsdatum bekend is).


Bancaire hickups wegnemen

Grootbanken bieden de service van het afdekken van valutarisico’s, maar in beperkte mate voor exotische valuta. Zeker niet voor exotische valuta. En als ze het bieden, zijn de kosten vaak hoog. Er zijn veel specialistische aanbieders die producten en diensten op dit gebied aanbieden. Daarnaast bieden dergelijke specialisten vaak ook de mogelijkheid een vreemde valutarekening in bijvoorbeeld Russische roebels, Turkse lira, Zuid-Afrikaanse rand of welke munteenheid dan ook te openen. Met zo’n rekening kan een ondernemer betalingen in lokale valuta accepteren en voldoen, zonder dat betalingen direct worden omgewisseld in euro’s, zoals grootbanken vaak doen. Daardoor is er minder gevoeligheid voor koersschommelingen en zijn er minder transactiekosten. Het aanhouden van een vreemde valutarekening en de inkomende betalingen hierop zijn veelal kosteloos, indien gebruik wordt gemaakt van termijncontracten of spottransacties. Voor uitgaande betalingen worden veelal wel transactiekosten per transactie in rekening gebracht. Laat u vooraf dus informeren.


Een termijncontract is maatwerk

Elke ondernemer, groot of klein, ongeacht de business, kan termijncontracten afsluiten, voor één of meerdere transacties. Er zijn verschillende soorten contracten mogelijk, afhankelijk van de doelstelling van de ondernemer en de wensen van zijn klanten en leveranciers, en afhankelijk van de valuta waar het contract betrekking op heeft: voor valuta uit bijvoorbeeld Zwitserland of Denemarken gelden andere condities dan voor valuta uit landen als Brazilië, India of Turkije.


Intermediair in complexe markt

Wat voor een ondernemer het beste termijnproduct is, hangt sterk af van de situatie van zijn bedrijf. Aangezien de internationale geldmarkt afhankelijk is van politieke en economische ontwikkelingen, is grondige kennis van die markt onontbeerlijk. Momenteel manifesteren zich veel nieuwe toetreders, met name fintech-dienstverleners. BDO kent deze markt goed en werkt uitsluitend met ervaren, betrouwbare, flexibele en snel werkende partners voor wie het ‘valuta-werk’ core business is.

DO

Laat u goed informeren en begeleiden, wij kunnen samen met u de geldstromen analyseren en met assistentie van de specialist de valutarisico’s per land bepalen.

DON'T

Probeer niet zelf het wiel uit te vinden, speculeer niet met de winstmarge.

Natale Valente

Sr. Adviseur-Manager Accountancy & Bedrijfsadvies

T (06) 41 14 28 64

E natale.valente@bdo.nl

Behalve financieringsmogelijkheden zijn er ook personele aspecten om rekening mee te houden indien u over de grens zaken gaat doen. Zorg dat u goed voorbereid bent; lees ook het Dossier Personeel.