Digitale hordenloop

GEERTJE STRAMPEL,

LEAD PARTNER FINANCIAL

SERVICES BDO

De coronacrisis heeft de digitale transformatie in veel sectoren verder aangejaagd, zeker bij financiele instellingen, focusgebied van deze special. De meeste financials hebben de laatste jaren digitaal grote sprongen gemaakt. Maar evengoed zijn er nog veel hordes te nemen.

Ga maar na: banken en verzekeraars worden als belangrijke poortwachter gezien in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering, en moeten klanten en transacties steeds nauwkeuriger screenen op mogelijk verdachte zaken. Ze hebben vaak te maken met een legacy van verouderde, logge IT-systemen. Lage rente en krimpende marges hebben impact op de bedrijfsresultaten.

De oprukkende digitalisering biedt financials grote kansen. Het herkennen en benutten van zulke nieuwe perspectieven vergt visie, durf en creatief leiderschap. In deze Special leest u hoe financials daarmee omgaan. Leiders van bedrijven als ING, ABN AMRO, Rabo, Aegon, ARAG en DeGiro vertellen openhartig over de digitale transformatie in hun organisatie. Daarnaast waarschuwt macro-econoom en UvA-hoogleraar Arnoud Boot traditionele banken voor de dreiging van bigtechs, die de rol van banken kunnen marginaliseren. Mijn collega’s Laurent Claassen en Dirk de Hen schetsen op welke wijze je als bank innovatie het beste kunt organiseren, en hoe je klantdata optimaal vastlegt.

‘Oprukkende digitalisering biedt financials grote kansen’

Overigens kan technologie in mijn ogen nooit in alle opzichten de mens vervangen. Die kan makkelijker aanvoelen wat zijn klant nodig heeft dan een chatbot of algoritme. Ik verwijs graag naar het motto van verzekeraar ARAG: ‘Digitaal als het kan, persoonlijk als het moet’. Ik hoop dat we u en uw collega’s met deze uitgave weten te inspireren om door te gaan op uw weg van digitale transformatie. Heeft u naar aanleiding van deze Special vragen, opmerkingen of suggesties, of wilt u hulp bij uw digitale transformatie? Neem dan contact met mij op via geertje.strampel@bdo.nl of met een van mijn collega’s die in dit magazine aan het woord komen. Met vriendelijke groet,

Geertje Strampel

Lead partner Financial Services bij BDO

Meer weten over Digitale Transformatie?

Kijk dan op bdo.nl/digitaletransformatie