DIGITALE VOORBODE

Ondernemers vragen mij soms bezorgd: ‘Roger, met al die digitalisering om ons heen, hoe kan ik dat in vredesnaam bijbenen? Word ik straks ingehaald door slimme tech-bedrijfjes uit China? Of maken robots mij en mijn mensen overbodig?’


Ik denk het niet. Natuurlijk, de digitalisering van de samenleving krijgt zeker impact op onze levens en ons werk. Maar volgens mij brengt dat minstens zoveel kansen als bedreigingen. Afgelopen september nog voorspelde het World Economic Forum dat er door robotisering de komende vijf jaar wereldwijd 58 miljoen banen bijkomen. Met name in sectoren waar menselijke competenties onontbeerlijk zijn – zoals in zorg, marketing en sales.


‘VOLGENS HET WORLD ECONOMIC FORUM KOMEN ER DOOR ROBOTISERING JUIST 58 MILJOEN BANEN BIJ!’


Een mooi voorbeeld van hoe digitech dingen slimmer en goedkoper kan maken, is het telecombedrijf Voys. Dankzij internettechnologie laat dat inmiddels meer dan 25.000 klanten flink besparen op telefoonkosten. Zo zie je maar hoe digitalisering groei en succes kan brengen.

Wat ik daarbij vooral heel mooi vind om te zien, is dat ‘digitaal’ bij hen uitstekend samengaat met menselijke waarden zoals werkplezier, autonomie en purpose. Als dát de voorbode is van hoe smart-tech ons leven gaat veranderen, mag de toekomst van mij morgen beginnen!


Roger Bastiaens, hoofdredacteur